Hopp til hovedinnhold

Studentsamskipnadene i Norge tar proaktive skritt mot bærekraft: Tar i bruk Millums CO2-kalkulator og funksjon for matsvinn

Norges studentsamskipnader har nylig styrket sitt engasjement for å redusere sitt klimaavtrykk og bekjempe matsvinn. Som langtidsbruker av Millums innkjøpssystem har de nå tatt initiativet til å benytte både deres CO2-kalkulator og funksjon for matsvinn. Dette er et positivt skritt i retning av bærekraftig praksis og Millum er begeistret over å kunne støtte alle studentsamskipnadene i Norge med å tilby mer miljøvennlig mat til studenter over hele landet.

Av: Una Tingvik Haave 20.03.2024 12:34

iStock-1475879321

CO2-kalkulator for å møte økende behov i bransjen og blant studenter

Økt etterspørsel etter CO2-merking fra både bransjen og studentene motiverte studentsamskipnadene i Norge til å handle. Å håndtere utfordringen med å beregne klimaavtrykket for all mat de serverte viste seg imidlertid å være en kompleks oppgave. Løsningen ble å ta i bruk en tilleggstjeneste i deres innkjøpssystem, Millum. Ved hjelp av Millums CO2-kalkulator har de nå tilgang til klimaavtrykket for alle produktene som brukes i matserveringen.

C02-kalkulatoren hjelper oss å ta bevisste, informerte og bærekraftige valg i menyplanlegging. Det er tilfredsstillende å gå fra å tro til å vite den faktiske klimapåvirkning våre retter har. Klimamerking av maten er noe studentene setter pris på og som har kommet for å bli.

Sverre Solhaug Gulliksen

Konseptansvarlig i SiO Mat og Drikke

Millum samarbeider med både Klimato og RISE (Research Institutes of Sweden), Sveriges forskningsinstitutt og innovasjonspartner, for å ha flere pålitelige databaser å velge mellom for å hente klimadata til CO2-kalkulatoren. Dette gjøres med formålet om å kunne tilby kundene et mangfold av pålitelige kilder å velge mellom.

 

Økt fokus på å redusere matsvinn

I tillegg til å merke produktene med riktig CO2-avtrykk, identifiserte studentsamskipnadene behovet for å redusere matsvinn som en sentral del av deres bærekraftsinitiativer. Millums innkjøpssystem tilbød også en praktisk løsning for å håndtere denne utfordringen. Studentsamskipnadene besluttet derfor å ta i bruk Millums funksjon for matsvinn for rask og enkel registrering av overskuddsmat ved universitetene.

Matsvinnmodulen med egen app bruker vi da den er enkel i bruk i et system vi allerede kjenner. Intuitiv og grei samtidig som det er lett å finne dataene, sier fag & konseptutvikler i Sammen Mat & Drikke, Yngve Lid Iversen.

Yngve Lid Iversen

Fag & Konseptutvikler i Sammen Mat & Drikke

 

Innkjøp, varetelling, CO2-kalkulator og funksjon for matsvinn – alt samlet på ett sted

I tillegg til å tilby flere nødvendige verktøy hvor flere også har tilhørende app, valgte studentsamskipnadene Millum også på grunn av den praktiske fordelen av å ha alt samlet i ett system lett tilgjengelig med kun én innlogging.

Studentsamskipnadene brukte allerede Millums modul for varetelling som et effektivt verktøy for å oppnå kontroll over varelageret og kjøkkenøkonomien, og dermed redusere matsvinn gjennom effektiv sirkulasjon av varer. Å ha alle bærekraftige verktøy samlet på ett sted, sammen med andre nyttige funksjoner, ble ansett som en betydelig fordel.

Vi valgte Millums C02-kalkulator for å slippe å ha flere systemer å forholde oss til. Supert at denne tilleggsfunksjonen har kommet.

Sverre Solhaug Gulliksen