Millum

Hopp til hovedinnhold

Innhold

C02-beregning på plass i Millum Procurement

Høsten 2020 lanserte Millum sin egen klimaavtrykkskalkulator i Menybank, som en tilleggsmodul i Millum Procurement. Denne beregner avtrykket i en meny per porsjon.

Av: Morten Sandvold Schee 01.08.2021 10:31

bildekokk2

De siste årene har vi opplevd et stadig større ønske om å kunne dokumentere «fotavtrykket» på menyer og retter våre kunder lager. Derfor utviklet vi høsten 2020 vår helt egen klimaavtrykksberegning som gir kokkene en oversikt over klimaavtrykket på retter de serverer. Denne er tilgjengelig via Menybank, en modul i innkjøpssystemet Millum Procurement.

- Det er en etterspurt funksjon vi har utviklet. Vi opplever at dokumentasjon av CO2-avtrykk er noe som er viktig for både eksisterende og potensielle kunder. Når bransjen har et så tydelig behov for et slikt verktøy, er det viktig at vi følger raskt opp, forteller Bjørn Anskau, daglig leder hos Millum.

Hvordan fungerer CO2-beregningen?
Det finnes allerede flere forskjellige beregningsmetoder, og de fleste bygger på utregning av karbondioksidekvivalenter. Men hva er egentlig karbondioksidekvivalenter og hvordan fungerer dette?

Alle verdier i kalkulatoren oppgis i en måleenhet fastsatt av UNCFF og EU-kommisjonen som konverterer de ulike effektene av forskjellige gasser til den tilsvarende mengden CO2 det tar å skape samme drivhuseffekt. Ved å konvertere dataene til en felles måleenhet kan man for eksempel sammenligne klimaavtrykket fra en vegetarisk burger med en dobbel cheeseburger med storfekjøtt.

klimaavtrykk-blader


For å enkelt se hvilke produkter og retter som er best for miljøet, har vi utviklet en beregningsfunksjon med fire forskjellige nivåer. Denne nivåskalaen er hentet fra RISE (Research Institutes of Sweden), Sveriges forskningsinstitutt og innovasjonspartner. Skalaen har nivåene grønt, gult, orange og rødt, og vises som et bladikon hvor rødt nivå har mest karbonutslipp og dermed er minst bra for miljøet. Vi benytter også RISE sin produktdatabase for beregning både i Norge og Sverige, noe som gir en større andel ferdig beregnede produkter å velge mellom enn tidligere. 

- Vi håper at systemet basert på fargegradering vil være en god løsning for brukerne. For oss handler det om å kunne formidle enkelt hvilke klimaavtrykk hver rett har og tydeliggjøre hva «grønnere» valg i retten kan utgjøre, forteller Bjørn Anskau. 

Brukeren kan erstatte for eksempel kjøtt i en rett med en vegetarisk proteinkilde som bønner, helt eller delvis, og med en gang se hvilken effekt det vil ha ved å se fargen bladikonet skifter til.

Full kontroll over funksjonaliteten
Siden vi har utviklet kalkulatoren in-house har vi full kontroll over dagens funksjonaliteter og hva som kan utvikles i de neste fasene. Hovedmengden av data kommer fra to samarbeidspartnere, men brukeren kan også legge til egne verdier. I hovedsak tar kalkulatoren for seg livssyklusen fra produksjon av vare til ferdig rett. Den tar ikke høyde for elementer som matsvinn eller resirkulering. 

- Jeg er stolt av at vi har utviklet beregningsløsningen med egne utviklingsressurser. Det gir oss en mye større frihet og kontroll over modulen. Takket være gode samarbeidspartnere kan vi være sikre på at dataene har høy presisjon, avslutter Bjørn Anskau.

Mer info: 
https://www.ri.se/sv

 

Har du spørsmål om CO2-beregningsløsningen? Ta kontakt med din Kam hos Millum, eller send e-post til support@millum.no for hjelp.