Hopp til hovedinnhold

Bærekraftig kantinedrift: Millum-kunde kåret til Årets storkjøkken under Matprisen 2023

Millum har stolt sponset Matprisen i seks år. I år var det en ekstra gledelig opplevelse, da Coor, som benytter vårt innkjøpssystem med CO2-kalkulator, matsvinnberegning og menyplanlegging i alle sine norske kantiner, ble kåret til Årets storkjøkken. Vi tok en prat med bærekraftsansvarlig for Food and Beverage i Coor, Marianne Hayes Antonsen, for å høre mer om deres bærekraftsarbeid og reisen mot å vinne denne prisen.

Av: Una Tingvik Haave 29.11.2023 08:09

Foto: Coor. Marianne Hayes Antonsen og Helle Christensen.
Foto: Coor. Marianne Hayes Antonsen og Helle Christensen.

Best innen grønn kantinedrift

Antonsen uttrykker stolthet og glede over at Coor har mottatt tittelen Årets Storkjøkken, en anerkjennelse som bekrefter deres innsats og forpliktelse til bærekraft.

Det er viktig å kunne slå seg selv på brystet og si at vi er best innen bærekraft - det har vi nå bevist.

Marianne Hayes Antonsen

Forretningsutvikler Bærekraft

Stort fokus på å redusere klimaavtrykket fra mat

Antonsen forteller videre at Coor har satt seg et mål om å bli klimanøytral innen 2040. For å gjøre dette må de blant annet redusere kjøttforbruket i kantinene.

Vi i kantinesektoren er helt nødt til å gjøre radikale grep i forhold til hva vi serverer. Enten vi vil det eller ikke så må kjøttforbruket ned, og vi må ha inn mer fisk og grønnsaksretter.

Marianne Hayes Antonsen

Kjøttreduksjon er ikke det eneste fokuset Coor har. De har også satt i gang en rekke andre bærekraftstiltak.

Vi hadde en stor gjennomgang av kjemikaliene vi benytter i kantinedriften, slik at rundt 80% av våre kjemikalier er nå svanemerket, og det er veldig bra. I tillegg så jobber vi jo med at råvarer skal være norske produkter. Vi er veldig opptatt av at når vi først skal kjøpe inn noe, spesielt kanskje innenfor kjøtt, så skal det være norsk. Innenfor fisk så skal det være sertifisert.

Marianne Hayes Antonsen

I tillegg har Coors kantiner stort fokus på å redusere matsvinn. Etter å ha satt et ambisiøst mål i 2017 om å redusere matsvinnet med 20% innen 2020, en milepæl de stolt oppnådde, har de nå økt ambisjonene sine enda mer. Med sikte mot 2030, har Coor satt seg et mål om å redusere matsvinnet med hele 50%. For å realisere dette målet, bruker de Millums modul for registrering av matsvinn.

Fremtidsvisjonen her er at vi skal koble matsvinnet med våre innkjøp, slik at vi kan få volumet på alt av innkjøp målt mot matsvinn, for da har du virkelig fått total oversikt over alt.

Marianne Hayes Antonsen

Coor bruker også Millums CO2-kalkulator for å regne ut og vise klimaavtrykket til hver rett og meny. Denne informasjonen legges dessuten til i menyene, noe som forsterker bevisstheten om miljøeffekten rundt kundenes matvalg.

På denne måten kan vi kalkulere klimaavtrykket for alle oppskriftene vi lager. Det er viktig for våre ansatte og det er viktig for kundene å få en forståelse for hva en middag med kjøttkaker gir kontra en middag som er rent plantebasert.

Marianne Hayes Antonsen

Skal bruke prisen for alt den er verdt

Antonsen understreker at å bli kåret til Årets storkjøkken representerer mer enn bare en bekreftelse på deres suksessfulle innsats innen bærekraftig kantinedrift. Denne anerkjennelsen håper de vil styrke deres posisjon og gi dem et fortrinn i kommende forretningsforhandlinger.

Det er jo superviktig for oss i videre anbud at vi har vunnet denne prisen. Vi må bruke den for alt den er verdt.

Marianne Hayes Antonsen