Hopp til hovedinnhold

Grønn kantine nominert til Matprisen

Millum er stolt sponsor av Matprisen for femte år på rad. Nok en gang vil vi slå et slag for at store kjøkken har stor innvirkning på miljøet og at vi må heie frem de som er best i klassen på dette.

Av: Mathilde Jelen Danielsen 01.11.2022 10:40

Kantineleder Filip Cieslik
Kantineleder Filip Cieslik

Filip Cieslik er en av disse. Sodexo-kantinen i Tromsø, med Filip som kantineleder, er en av de nominerte i kategorien Årets storkjøkken. 

Vi har tatt en prat med Filip om hans tanker rundt Matprisen og det å drive en grønn kantine. 

Det er en ære å være nominert til denne prisen, og jeg er så glad. Det er som en drøm som går i oppfyllelse!

Filip Cieslik

Kantineleder

På spørsmål om hvilke bærekraftige tiltak de gjør i kantinen, løfter Filip blant annet Sodexos bærekraftsmål som et viktig element. 

Jeg følger Sodexos mål om ikke ha mer enn 30 g matsvinn per gjest. Det lille matsvinnet som blir igjen, lager vi kompost av og gir til de ansatte på kontoret. I tillegg dyrker jeg egne urter og bruker økologisk og kortreist mat, blant annet fisk og skalldyr.

Filip har stort fokus på CO2, og beregner klimaavtrykk på alle sine retter. Det siste året har han hatt CO2-avtrykk på rundt 0,5 kg per rett, mens et gjennomsnittsmåltid i Norge ligger på 1,7 kg. Kantinen har også samarbeidet med Grønn framtid de to siste årene, noe som vil si at de må servere plantebasert mat to ganger i uken, og alltid ha et vegetarisk alternativ til gjestene.

Sodexo er en av kantinekjedene som bruker Millum som sitt innkjøpssystem gjennom samarbeidet med medlemsorganisasjonen Nores, og Millum er derfor ekstra stolte av denne nominasjonen. Millum jobber for å hjelpe bransjen med å nå sine bærekraftmål, og i systemet finner man også funksjon for CO2-utregning i tillegg til app for registrering av matsvinn.  

Filip kan fortelle at han bruker systemet både til daglige oppgaver, og som inspirasjon. 

Jeg bruker Millum til bestilling og varetelling, og for å få nye ideer ved å finne produkter i varekataloger som jeg kan bruke i mine matretter. Millum hjelper meg med å finne bærekraftig mat enklere.

Kantinelederen forteller videre at responsen fra gjestene har vært litt variert, men mest positiv, etter at de begynte med en grønnere profil i kantinen.

Noen gjester har vært litt skeptiske, men andre har vært veldig entusiastiske. Alt i alt har vi fått gode tilbakemeldinger fra de aller fleste.

Både Millum og Filip håper at Matprisen kan inspirere andre kokker til å drive mer bærekraftig. I tillegg til verktøyene og tiltakene som har blitt nevnt, tror Filip at mye går på vilje og kreativitet. 

Det er enklere enn du tror. Jeg vet at det kan virke skremmende, men det skal ikke mye research til for å finne uendelig med inspirasjon til bærekraftig og grønn mat på internett. Hvis du kombinerer dette med dine kokkekunnskaper, vil du lage fantastisk mat med nye oppskrifter!

avslutter Filip