Hopp til hovedinnhold

Millum og TotalCtrl skal forske på matsvinn

Matsvinn i serveringsbransjen har svært sammensatte årsaker, og det er fortsatt behov for mer konkret kunnskap.

Av: Susanne Hegg 04.02.2019 09:09

Charlotte

TotalCtrl og Millum går derfor sammen om et initielt forskningsarbeid. Målet er å skaffe et mer solid kunnskapsgrunnlag angående hvordan matsvinn oppstår, hvordan det håndteres og hvordan det kan reduseres på sikt - spesifikt for hotell, restaurant og catering.

Kan noe løses enklere ved hjelp av teknologi? Dette er spørsmålet som studien forhåpentligvis skal gi svaret på. 

Teknologi kan minimere matsvinn

TotalCtrl utvikler løsninger for reduksjon av matsvinn. Hovedtanken bak selskapets løsninger er at mye er gjort ved god lagerstyring, og derfor har TotalCtrl blant annet utviklet et såkalt "heat map" for lager, slik at en handelsbedrift enkelt får oversikt over varer som står i fare for å gå ut på dato. TotalCtrl samarbeider blant annet med dagligvareaktøren Handleriet.

Grunnlegger av TotalCtrl Charlotte Aschim forteller at de allerede har god kjennskap til problemstillingen.

- Problemet ligger i at matsvinn ikke har én enkelt årsak, men oppstår på grunn av mange ulike ting som kan være enkle eller mer kompliserte å endre på. Det er supert at det jobbes så mye med å håndtere matsvinnet når det først er oppstått. Mange gode tiltak har også kommet ut av Matvetts omfattende arbeid mot bransjen. Vi ønsker å se om noen av disse kan gjøres enda enklere for serveringsstedet, ved hjelp av teknologi, forteller Aschim.

Skal spille på lag med kundene

Millum har jobbet mot storhusholdningssektoren i mer enn 15 år. Underveis er det utviklet svært mye bransjespesifikk funksjonalitet. Nå har selskapet en uttalt strategi for samfunnsansvar og bærekraft, og ønsker å hjelpe sine kunder med å nå deres utvalgte bærekraftsmål.

- Reduksjon av matsvinn står høyt på agendaen hos nesten alle våre kunder, så det er helt naturlig for oss å utforske dette videre, sier Susanne Hegg, som jobber med samfunnsansvar og bærekraft hos Millum.    

Hva er status på matsvinn i storhusholdningsbransjen?

Det finnes allerede mange initiativ som jobber med å redusere matsvinn i Norge. Det mest omfattende er Matvett, som omfatter hele matbransjen. De har ansvaret for prosjektet Kutt Matsvinn 2020, et prosjekt som retter seg direkte mot serveringsbransjen. Det er allerede gjort et stort stykke arbeid med innsamling av matsvinndata, ved hjelp av Østfoldforskning.

De siste tallene fra dette arbeidet tyder på at serveringsbransjen står for ca 18.000 tonn matsvinn årlig. I tillegg til dette finnes det ulike leverandører av matsvinnvekter, internkontrollsystemer og mer.

Studien har vært diskutert med Matvett, som ser positivt på at flere aktører jobber med problematikken.

- Matvett ser verdien av initiativet fra Millum og TotalCtrl, og ser frem til resultatet fra studien og mulige teknologiske nyvinninger som vil hjelpe serveringsaktørene til å forebygge matsvinn, sier Anne-Grete Haugen, daglig leder i Matvett AS.